Av Niclas Norlindh

Ronald McDonald-huset i Göteborg, som ligger på gångavstånd till specialistsjukhuset Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, har i nuläget 29 familjerum – men är ständigt fullbokat.

Idén är att man här ska kunna bo i en trygg och hemlik miljö mellan de tuffa behandlingstillfällena.

I dag togs det första spadtaget till en utbyggnad som innebär 13 nya rum – och att man när bygget står klart om cirka tio månader kan ta emot ytterligare 250 familjer årligen.

– I nuläget ligger vi på 600, så att det här nu tar fart är ju naturligtvis oerhört positivt, säger Anna-Karin Norrman, verksamhetschef för Ronald McDonald-huset i Göteborg.

New York-touch

Det är många aktörer som är inblandade i att möjliggöra bygget, men en av de mest framstående är hockeystjärnan Henrik Lundqvist.

– Det känns jättebra att kunna vara en del i det här projektet. Göteborg har betytt oerhört mycket för mig och därför är det kul att kunna hjälpa till även här hemma, säger New York Rangers-målvakten, som genom sin välgörenhetsorganisation Henrik Lundqvist Foundation dessutom stöttar ett antal projekt i USA.

Han berättar att man här dels bidrar ekonomiskt – ungefär 80 000 dollar under de två senaste åren – men även genom att vara med och designa något av de nya rummen.

– Det kan bli lite New York-touch på det, säger “Henke”.

– Sedan kan jag, via mina kontaktnät, prata en del om det här och förhoppningsvis få ännu fler att vilja engagera sig.

För att läsa mer klicka här