Det är inte första gången som bröderna Lundqvist sätter sina fötter på Ronald McDonald Hus i Göteborg. De båda tvillingarna var på platsen där sjuka barn och deras familjer kan få ett ”hem hemifrån” för första gången när de var 20 år gamla – vilket satte avtryck på de båda.

– Att få komma hit och vara i den här miljön ger verkligen perspektiv på liv och vad folk kan gå igenom, berättar Joel Lundqvist.

Henrik tar vid:

– Som ung idrottsman har man lätt tunnelseende, så det var bra att få ett perspektiv tidigt, säger han.

Med tiden har dock perspektiven vidgats ytterligare för Henrik och Joel som båda är föräldrar.

– Om man har egna barn och sätter sig själv in i situationen förstår man hur mycket stress som kan byggas upp, säger Henrik.

Henrik har under en lång tid varit engagerad via sin välgörenhetsorganisation. Trots att han sedan en lång tid framför allt är bosatt i New York så ser han det som en självklarhet att hjälpa till hemma i Sverige och Göteborg.

Bland annat har han sponsrat med allt från köksrenorvering till utbyggnaden av huset i Göteborg.

– Det kände vi, när vi startade HLF, att det kommer vara fokus i New York. Men sen har jag känt att det är viktigt att ha en koppling till Göteborg också.

Under torsdagen presenterade han även en ny satsning, en tavla föreställandes en rink där företag som sponsrar får en plats på en puck.

– Det finns ju jättemånga människor som jobbar med den här fantastiska organisationen, men det funkar inte om inte bidragen kommer in.

För Joels del har engagemanget till stora delar kommit genom Frölunda, med vilka han årligen har huset. Den förre kaptenen har dock känt att han inte har velat avsluta sitt engagemang, bara för att han inte längre spelar för Frölunda.

Därmed har han nu valt att bli både ambassadör och ”husvän” i Göteborg.

– Man känner att det betyder mycket för människor som är här. Men även för en själv, att få komma hit och bidra på något sätt samtidigt som man belyser det fantastiska jobbet som de gör här. Det är klart att det är oerhört värdefullt för de som bor här.

Joel Lundqvist får inreda ett rum

I och med sin roll som ”husvän” ska Joel nu få den stora äran att inreda ett eget rum i Göteborg, något som Henrik redan har gjort.

– Jag får se om jag hämtar inspiration där eller om jag går på eget upplägg, säger han och kollar på sin tvilling.

Har du något tips, Henrik?

– Man har inte varit med på detaljnivå direkt, jag har mer bidragit till designen, säger han med ett leende.

Henriks rum blev, föga förvånande, New York-inspirerat. Lika föga förvånande lär inte det bli temat på Joels rum.

– Nej, det blir väl mer naturligt med Göteborgskoppling. Men annars får vi se vad vi kan utforma det till, säger Joel.

– Skärgårdsrum borde du ha, slår Henrik fast och syftar på brorsans hem på Hönö.

 

Joel nappar:

– Ja, men något som ger energi och som man blir glad av. Jag har inte designat det färdigt i huvudet. Jag är mer en sån som ser något och säger ”Ja, det blev bra!” Man är ju ingen världsdesigner.

 

SOURCE:  GP.se