Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler någonsin. År 2021 tog Henrik Lundqvists karriär slut på grund av ett hjärtfel. Nu väljer han att starta sin egen insamling för den livsviktiga forskningen, tillsammans med Hjärt-Lungfonden och det svenska folket.

– Många är drabbade. Över två miljoner svenskar har hjärt-kärlsjukdomar, och jag är en av dem. Därför väljer jag att dubbla de pengar som skänks till forskningen i min insamling, säger han.

År 2021 tvingades Henrik Lundqvist att avsluta sin ishockeykarriär på grund av ett hjärtfel.

– Hjärtat är bland det viktigaste vi har. En förutsättning för liv. Men ibland tar man det lite för givet. Jag vet att det i Sverige finns några av världens främsta forskare på hjärt-kärlsjukdomar men att de behöver mer pengar för att ta sin forskning vidare. Därför vill jag hjälpa till, säger han.

 

Hjärtfelet stoppade karriären

Redan när Henrik Lundqvist skulle flytta till USA för en proffskarriär i NHL uppdagades det att han hade ett medfött hjärtfel. 15 år senare blev han tvungen att avsluta karriären eftersom problemen blivit värre och krävde omfattande operationer.

– Den här frågan ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Dels på grund av det jag själv har gått igenom, dels för att jag tänker på framtiden för mig själv och andra som är i min situation, förklarar han.

 

Jag vet att det i Sverige finns några av världens främsta forskare på hjärt-kärlsjukdomar men att de behöver mer pengar för att ta sin forskning vidare. Därför vill jag hjälpa till.

 

Henriks hjärtproblem har gett honom många viktiga insikter, både om hur skört livet kan vara och om hur viktig forskningen är.

– I vården finns det många superhjältar, som inte bara kan laga våra kroppar och bota sjukdomar som vi drabbas av, utan även bedriver livsviktig forskning som gör att fler liv kan räddas och förlängas.

Har startat en stiftelse

2014 startade Henrik Lundqvist en egen stiftelse – Henrik Lundqvist Foundation. Via den har han nu inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden och startat en egen insamling, inom initiativet ”Årets hjärta”. Nu välkomnar han hela svenska folket att vara med, genom att swisha till hans insamling eller att starta sin egen.

– Om ni skänker pengar till min insamling så kommer jag att dubbla era gåvor. Krona för krona upp till 250 000 kronor. Var med och stötta insamlingen du också. Så räddar vi liv tillsammans, avslutar han.

 

SOURCE: https://www.hjart-lungfonden.se/arets-hjarta/henrik-lundqvist/